Detaylı bilgi almak için formu doldurun ve gönderin. En kısa sürede sizi arayacağız.
Meme Büyütme
Meme büyütme ameliyatları ülkemizde ve tüm dünyada giderek artan sıklıklarda uygulanmaktadır. Meme büyütme için en sık kullanılan materyaller silikon protezlerdir.
Kimler meme protezi yaptırabilir?
Göğüslerinin yeterince büyük olmadığını düşünen kadınlar, emzirme gibi nedenlerle meme hacmi azalmış ve şekli bozulmuş göğüslere sahip kadınlar, göğüsleri arasında şekil veya büyüklük farkı olan kadınlar meme büyütme ameliyatlarından fayda görürler. Meme büyütme işlemi için yaş sınırı yoktur. Sağlık durumu uygun olduğu sürece tüm erişkin kadınlar bu ameliyatı olabilirler. Hasta meme büyütme ameliyatı için değerlendirilirken en önemli basamaklardan biri memede sarkma olup olmadığının saptanmasıdır. Sarkma olması durumunda aynı seansta meme büyütme ile beraber dikleştirme de yapılabilir.
Meme protezleri göğsün neresine nasıl yerleştirilir?
Meme büyütme ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Protez, meme dokusunun altına, kas zarının altına ya da kısmen veya tamamen kas dokusunun altına yerleştirilir. Kesi ise meme altı katlantısından, meme başı çevresinden, koltuk altından veya göbek deliği çevresinden yapılır. Koltuk altı ve göbek deliğinden yapılan kesilerle silikon protezlerden ziyade salin (distile su) dolgulu protezler kullanılır. Göbek deliğinden yapılan kesiler günümüzde neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Protezin hangi plana yerleştirileceği, hastanın beklenti ve ihtiyaçlarına bağlı olduğu kadar mevcut meme yapısına da bağlıdır. Her yöntemin kendine ait avantaj ve dezavantajları vardır. Bu avantaj ve dezavantajlar her hasta için ayrı ayrı değerlendirilerek seçilecek yönteme karar verilir.
Ameliyat sonrası günlük yaşama geri dönmek ne kadar sürer?
Ameliyattan sonra aynı gün veya ertesi gün hastalar taburcu edilir. Genellikle 24 saat sonra hastanın banyo yapmasına izin verilir. İyileşme süreci, protezin yerleştirildiği plana, kesi yerine, protezin büyüklüğüne ve kişisel özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak 3-5 gün içinde ağrı ve gerginlik hissi azalır. İlk haftanın sonunda günlük aktivitelere dönülür. Çoğu hasta bu süreçte işine döner. 1 ayın sonunda hastalar tamamen normal hayatlarına devam edebilecek duruma gelirler.
Gebelik ve doğum sonrası dönem protezleri nasıl etkiler?
Gebelikte normal memelerde görülen tüm değişiklikler protezli memelerde de görülür (Memelerin büyümesi, süt kanallarının genişlemesi gibi). Meme protezi olan birçok anne, bebeğini emzirebilmektedir. Yapılan çalışmalar, silikon protezi olan annelerin sütünde bulunan silikon miktarının normalden daha yüksek olmadığını göstermiştir.
Meme protezi ile mamografi çekilebilir mi?
Protez varlığı mamografi veya ultrason çekimine engel değildir.
Meme implantlarının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir mi?
Günümüzde kullanılan meme protezleri, insan vücudunda ömür boyu problem yaratmadan kalabilmek üzere tasarlanmışlardır. Ancak bazen kişisel sebeplerle (boyut değiştirmek için) veya çok nadiren de protezin boşalması veya yer değiştirmesi gibi sorunlar yüzünden protezin değiştirilmesi gerekebilmektedir.
Kapsül kontraktürü nedir? Her hastada kapsül kontraktürü oluşur mu?
Silikon protezin etrafında kapsül oluşumu aslında vücudun kendini korumak için verdiği normal yanıttır. Ancak bazen oluşan bu kapsül kalınlaşıp gerilerek protezi sıkıştırabilir. Hatta bazen oluşan kapsül gözle görülür hale gelebilir. Bu durum cerrahi olarak kapsülün çıkarılmasını ve bazı durumlarda ise protezin çıkarılarak yeni protez konulmasını gerektirebilir. Kapsül kontraktürü sigara içen kadınlarda daha sık görülür. Bunun dışında protez yüzeyi, protezin yerleştirildiği plan, ameliyat bölgesinde kan birikimi (hematom) gibi faktörler de kapsül kontraktürü oluşumunu etkiler. Pürtüklü yüzeyli protez kullanımı, protezin kas altına yerleştirilmesi gibi manevralar kapsül kontraktürü oluşumu riskini azaltır.